Samenleving
25 Aug 2016

De Milieuwacht

 

In hoofdstuk 5 van het boek GRAAG! lees je alles over het unieke vrijwilligersproject van Lia en Nol van der Vegt: de Milieuwacht. Job Cohen noemde hen ooit de 'Frontsoldaten van de stad'.

23 augustus 2016

GRAAG! is een journalistiek initiatief van Joost van Egmond, met zo nu en dan een bijdrage van Janneke Donkerlo. Het hele boek gaat over harverwarmende vrijwilligersinitiatieven. 

Wat hebben mensen in het dierenasiel, langs het voetbalveld, bij de bloedbank en de reddingsbrigade met elkaar gemeen? Grote kans dat ze vrijwilliger zijn. Nederlanders besteden een miljard uur per jaar aan vrijwilligerswerk. Dit staat gelijk aan 600.000 voltijdbanen, pakweg even veel als de hele – betaalde – zorgsector.

Vrijwilligers worden vaak bedankt met een vriendelijk woord of een lintje, maar inhoudelijke interesse is er zelden. Wordt vrijwilligerswerk niet serieus genomen? En is het feit dat het werk onbetaald is daar dan de oorzaak van? In het e-book Graag! - de vrijwilligerseconomie van Nederland staat vol met reportages waarin we antwoorden zoeken op deze en andere vragen. WE hopen  daarbij een reële inschatting te krijgen van wat vrijwilligerswerk is en wat het oplevert.

Graag! wordt uitgegeven op een nieuwe manier, waarbij het mogelijk is het project te volgen terwijl het geschreven wordt. Je kunt het e-book Graag! nu aanschaffen - zodra een nieuw hoofdstuk klaar is ontvang je een uitnodiging om het boek te updaten.

Het boek bestaat nu (augustus 2016) uit afleveringen 1 (‘Dieren verzorgen’)  2 (‘De Bloedbank’) 3 (NLdoet: 'Hoe krijg je 350.000 vrijwilligers op de been), 4 (Het repaircafé) en 5 ('De milieuwacht').

Het e-book is uitgebracht door FOSFOR. Lezen? Ga naar GRAAG! 


Janneke Donkerlo  Onderzoekende journalistiek  M 06 26898775  E   KVK 34368041

©2022