Samenleving
8 Jul 2021

Terugblikken op een veelbewogen Corona-jaar

 
Raisa Nibbering (26) voltooide midden in Coronatijd haar studie medicijnen en ging werken in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord. Dat ze haar drukke sociale leven op een lager pitje moest zetten vond ze helemaal niet zo erg. ‘De rust die ik in coronatijd heb leren waarderen, wil ik graag vasthouden.’
 
Ik werk momenteel in een team met twaalf basisartsen. We rouleren tussen de Spoedeisende Hulp en de afdelingen long, cardiologie en interne geneeskunde. Vooral op de SEH is het hectisch en moet je snel en zorgvuldig handelen. Tijdens mijn nachtdienst was er onlangs een man met fors uitgezaaide kanker. Hij ging helaas in korte tijd zo achteruit dat ik midden in de nacht met de familie een slechtnieuwsgesprek moest voeren. Ook op andere dagen is het flink bikkelen. Als mijn dienst erop zit, ben ik blij dat ik gezellig met mijn huisgenootje kan eten en kletsen, en dat ik verder niets meer hoef.

In mijn studietijd had ik een druk sociaal leven. Elke dag ging ik wel ergens heen. Ik sprak af met vrienden, mede-studenten, oud-klasgenoten, mensen die ik ken van de tennisclub, mijn stijldansgroepje, de Taizé-groep. Opeens viel dat weg. Maar juist door mijn werk was mijn leven niet saai en voelde ik mij niet zo geïsoleerd als mijn leeftijdgenoten die thuis moesten werken. In het ziekenhuis zie ik de hele dag patiënten en collega’s. Soms herinnerde alleen het mondkapje me eraan dat we middenin een pandemie zaten. Gelukkig werden we al snel gevaccineerd. Als arts moet je patiënten onderzoeken, daarbij is het onvermijdelijk dat je mensen aanraakt; dan kun je echt geen anderhalve meter afstand bewaren. Tegelijkertijd hoorde ik wel dat veel patiënten zich door corona eenzamer zijn gaan voelen.

Veel twintigers worstelen - ook buiten coronatijd - met grote levensvragen. Wat wil ik bereiken, hoe wil ik leven, wat is echt belangrijk? Je moet carrière maken en ook leuke dingen blijven doen, jezelf ontwikkelen. Dat zorgt voor stress. Zo vraag ik me als christen af hoe ik God in mijn werk kan betrekken, hoe te leven in de geest van Jezus. Hij hielp mensen belangeloos. Zonder te oordelen nam hij de tijd voor ze. In het dagelijks leven wringen mijn idealen echter met de praktijk. Want ik kan niet steeds empathisch zijn en voor iedereen de tijd nemen. Een dag is zo kort en ik wil ook nog zo veel leren. Ik heb spirituele en medische boeken liggen die ik superinteressant vind, maar ik kom er bijna niet aan toe. Daarnaast heb ik gewoon mijn rust nodig en moet ik vaker afhaken dan ik zou willen. Ik kan niet altijd ‘aan’ staan.

Begin 2020 leerde ik mijn Nederlandse vriend kennen tijdens een Europese Jongerenontmoeting van Taizé in Wroclaw, Polen. De eerste drie maanden hebben we gedatet, daarna kregen we een relatie. Kort daarna brak corona uit en begon de lockdown. Het ene weekend kwam hij naar mij, het andere weekend ging ik naar hem in Nijmegen. Eigenlijk was het wel fijn dat we noodgedwongen de meeste vrije tijd samen konden doorbrengen.

Niet alles is overigens op een laag pitje komen te staan. Bij noodgedwongen online activiteiten van Taizé in Amsterdam van de Taizé-groep ben ik wel actief gebleven. We kwamen regelmatig bij elkaar om ons in een bepaald onderwerp of in een bijbeltekst te verdiepen. Met behulp van een ouderwets ‘origami-happertje’ zijn we een keer op een speelse manier met elkaar in gesprek gegaan. Over vragen als: ‘Wat betekent Taizé voor jou’ of ‘Wat kun je van een ander leren?’

Op 3 juni konden we weer fysiek bij elkaar komen voor een Taizé-viering in de Nassaukerk. Na afloop hebben we nog een uur met elkaar in het park zitten zingen, op veilige afstand en met een mondmasker op. Dat was zo fijn!

Het afgelopen jaar heb ik ervaren hoe belangrijk het is om op tijd gas terug te nemen, een ommetje te lopen in de buurt of binnen op de bank een boek te lezen. Voldoening vind je niet door altijd maar op pad te zijn. Nu de samenleving weer van het slot gaat, begint mijn agenda weer aardig vol te lopen. Het wordt nog een uitdaging om de rust erin te houden.


Janneke Donkerlo  Onderzoekende journalistiek  M 06 26898775  E   KVK 34368041

©2022