Branded Journalism
8 Feb 2014

Het verschil tussen Branded Content en Branded Journalism

De begrippen Branded Content en Branded Journalism worden vaak door elkaar heen gebruikt. Toch is er wel degelijk verschil. 

Als consument en journalist struin ik regelmatig het internet af om iets leuks of interessants te vinden. Het aanbod is fenomenaal. Jan en allemaal zet, zonder tussenkomst van derden, informatie online. Of het nu gaat om wetenschap, journalistiek, entertainment of reclame. Sommige informatie wordt eindeloos gedeeld.

Waar heeft dat mee te maken?

Bedrijven hebben massaal ontdekt dat ze klanten het beste kunnen binden met een mooi verhaal. Iets over mensen, waar ze mee worstelen, welke avonturen ze beleven, welke uitdagingen ze overwinnen.

Gezellig rond het kampvuur, we willen verhalen horen! 

Het valt mij op dat veel van deze verhalen zich journalistiek gedragen. Er komen situaties in beeld die niet gespeeld lijken. Er komen echte mensen aan het woord in wie ik me kan herkennen. Mensen als jij en ik.

Wauw! 

In plaats van af te haken vanwege opgefokte reclametaal, blijf ik geboeid kijken. In mijn vorige blog schreef ik over het Dove-filmpje van Unilever. Laatst zag ik iets soortgelijks van Coca cola. Ook al zo geniaal.

Wat is hun geheim?

Hun verhalen hebben allebei wereldwijde, universele waardes als onderwerp. Je kunt daarom bijna niet anders dan erdoor geraakt worden. Het gaat ons allemaal aan.

Bij Unilever gaat het om Eigenwaarde

Bij het cosmeticamerk van Unilever gaat het over de eeuwige worsteling van vrouwen met het negatieve beeld dat ze van zichzelf hebben. De boodschap is: koop Dove en realiseer je elke dag dat je goed bent zoals je bent. Ontroerend!

En Cola cola?

Coca cola vertelt een ander, ook heel aanstekelijk, verhaal. We zien Indiase en Pakistaanse mensen die in hun dagelijks leven worstelen met het vijandbeeld dat ze hebben van elkaar. Wat blijkt? De frisdrank verbroedert. Ofwel: drink samen coca cola en creëer wereldvrede. Voorwaar, een boodschap met lef!

Maar met Branded Journalism heeft het niets te maken... 

Journalistiek – ook Branded Journalism - gaat namelijk uit van feitelijke juistheid. Vertel een verhaal en vertel het goed, maar doe de waarheid geen geweld aan. Beweer niet het ene moment dit en het andere dat.Dat laatste doet Unilever juist wel. In India is het concern namelijk marktleider met een middel waarmee vrouwen hun huid bleken. Dat doen deze vrouwen omdat ze zichzelf niet accepteren met een donkere huid. Voor hen dus geen Dove als ‘mentor’ van eigenwaarde ...

Ook bij Coca cola rammelt de boodschap.

Bij het zien van het Coca cola filmpje moest ik denken aan hun fabriek in Dar es Salaam, Tanzania. Daar was ik acht jaar geleden. Het complex ligt verscholen achter een hoge muur. Dat is op zich tot daar aan toe. Maar de Auschwitz-achtige wachttorens op de hoeken ervan deden me toch weinig aan wereldvrede denken.

Maakt niet uit, people buy it!

Branded Journalism is echter een andere tak van sport. Het laat weliswaar óók zien hoe uniek een bedrijf of product is, maar doet dat net even anders.

Hoe moet het dan wel?

Branded Journalism vertelt een verhaal waarvan de feiten kloppen. Het gaat om de realiteit en niet om iets wat daar op lijkt. Het laat het leven zien zoals het is. Weliswaar vanuit het belang en gezichtspunt van een bedrijf of organisatie, maar dat mag.

En wie nu roept dat je daarmee geen omzet verhoogt, heeft het mis. 

Maar kies dan wel de verhalen die bij je passen. Er zijn grofweg drie categorieen.

1. Verhalen die direct te maken hebben met jouw dienst of product, zoals:

Weightwatchers. Het bedrijf dat mensen helpt afvallen, geeft een blad uit over eten en gezond leven. Nuttige, inhoudelijke artikelen waar mensen wat aan hebben. Oplage 60.000, prijs in de winkel 3,40.

Norrøna. Het Noorse sportkledingbedrijf heeft een online magazine met verhalen over avontuurlijke plekken, mensen en materialen. Inspirerend voor de fanatieke bergsporter.

 2. Verhalen die los staan van jouw dienst of product, zoals:

Mr Porter. Dit stijlvolle modehuis profileert zich door middel van informatieve verhalen over kunst en lifestyle. Hiermee weet het bedrijf zijn klant te inspireren en aan zich te binden.

Shell. Olieconcern Shell profileert zich in het pompstationkrantje met interessant nieuws over natuur en dierentuinen. De verhalen kloppen en zijn leuk. Entertainend en familiegericht.

3. Verhalen waarmee je de consument betrekt bij jouw dienst of product, zoals:

Fairphone. Dit bedrijf produceert mobiele telefoons die - waar mogelijk - gemaakt worden onder humane omstandigheden. Op de site wordt inzichtelijk gemaakt wat daar allemaal bij komt kijken. En dat is ook precies wat de consument van Fairphone wil weten.

Oprecht inspireren en informeren

Elk bedrijf beweert tegenwoordig dat ze ergens in gelooft. En dat het streeft naar duurzaamheid, wereldvrede en nog zo wat. Op den duur zullen bedrijven er daarom niet omheen kunnen hun klanten óók te informeren over maatschappelijke onderwerpen. Niet om zich te verdedigen (wat momenteel veel gebeurt), maar  om zich te onderscheiden, klanten te verleiden, hen te blijven inspireren en aan zich te binden.


Janneke Donkerlo  Onderzoekende journalistiek  M 06 26898775  E   KVK 34368041

©2021