The Next Giant Step
18 Jun 2015

Wat hebben de landing op de maan en duurzaamheid met elkaar gemeen?

 Landen op de maan leek aanvankelijk een belachelijk idee, maar het lukte toch. Neil Armstrong noemde het 'One small step for [a] man, but one giant leap for mankind'. Om te komen tot een duurzame(re) wereld, ben ik op zoek naar 'the next giant step'. Is duurzaamheidswetgeving de oplossing?  

Al jaren wordt er van alles geroepen over wereldwijde duurzaamheid. Dat wil zeggen: 'eerlijke' handel met betrekking tot arbeidsomstandigheden, inkomen, dierenwelzijn en milieu. Daarbij moeten wij consumenten dan maar 'de juiste keuze' maken. Dat begrijp ik niet. Wij mogen er toch ook vanuit gaan dat ons voedsel of kinderspeelgoed veilig is? Daar zijn wetten voor waar bedrijven zich aan moeten houden. En als iemand die overtreedt, zoals de sjoemelende vleeshandelaar, dan is die persoon/ dat bedrijf strafbaar.

De verantwoordelijkheid ligt nu bij de consument

Het adagium van Fairtrade is: 'Als alle mensen nu maar uit zichzelf 'eerlijke producten' kopen, komt alles in orde.' Maar zo werkt het – helaas – niet. Ten eerste is het begrip 'eerlijk' buitengewoon vaag. Ten tweede is en blijft Fairtrade een niche markt. Het gros van de consumenten heeft namelijk geen zin om zich te verdiepen in keurmerk zus of zo. Bovendien kiezen we als klant nu eenmaal – als we kunnen kiezen – voor de goedkopere producten.

Oké, oké, jij niet ...

Maar dan behoor je tot een minderheid. Het is nu inmiddels wel duidelijk dat we de wereld niet gaan redden met een bos aan keurmerken. Er komen er steeds meer bij, heel verwarrend. En de consument denkt steeds vaker: 'Gooi maar in mijn pet.'

Tijdens mijn artikelen over cacao en Fairtrade kreeg ik vaak de vraag: 'hoe moet het dan wel?' Als journalist houdt ik me echter bezig met nieuws, niet met oplossingen.

Stond ik daar mooi met mijn mond vol tanden!

De vraag: 'Hoe moet het dan wel', liet mij echter niet los. Al pratende met hoogleraren, ondernemers, economen en activisten begreep ik dat duurzaamheidswetgeving een oplossing zou kunnen zijn. Ik begreep echter ook dat er nogal wat mythes rond dit thema bestaan. Deze wil ik onderzoeken en – zo mogelijk – ontzenuwen.

De geest is uit de fles!

De recente uitspraak van de rechter in de klimaatzaak, aangespannen door Urgenda, is al een teken aan de wand. Deze oordeelde dat de Nederlandse overheid zich moet houden aan de belofte de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen: 'Als de uitstoot in 2020 niet 25 procent lager is dan in 1990, pleegt de Nederlandse Staat een onrechtmatige daad.'

Hoe nu verder?

Tijd voor a next giant step. Niet met een groot boekwerk vol ambtelijke regeltjes. Niet met nog meer convenanten of zogenaamde afspraken, maar een raamwet die bedrijven stimuleert tot ketensamenwerking en innovatie. Met als doel: 

Duurzaamheid, de normaalste zaak van de wereld.

Als Armstrong zich had laten leiden door allerlei mitsen en maren, zou hij dan ooit aan boord zijn geklommen? Landen op de maan was wel degelijk mogelijk. Het is nu tijd voor de volgende stap. Te beginnen in Nederland.

Wil je reageren?

Mail naar Info@donkerlo.nl

 


Janneke Donkerlo  Onderzoekende journalistiek  M 06 26898775  E   KVK 34368041

©2021