Varkens kunnen meer dan voer omzetten in vlees. Als natuurbeheerder zorgen ze voor meer biodiversiteit en voor de afdeling groenbeheer pakken ze lastige exoten aan. Probleem is echter ... • lees verder
Hoe grootschaliger en industriëler de veeteelt wordt, des te meer animo is er voor 'natuurvlees': vlees van runderen die in natuurgebieden hebben gelopen. De een beschouwt het als ... • lees verder
‘Mixen van leven’ is het thema van het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen. Zijn uitgangspunt: raszuiverheid zorgt voor isolatie en verzwakking. Vermenging van genen daarentegen ... • lees verder
De laatste hongersnood in onze contreien is alweer twee generaties geleden, maar nog nooit is de belangstelling voor wat we eten en waar het vandaan komt zo groot geweest. Kookprogramma’s ... • lees verder
Niet alleen wereldwijd maar ook op hun eigen markt moeten Nederlandse pluimveehouders concurreren met collega-bedrijven in Thailand, Brazilië en Oekraïne. Die landen stellen ... • lees verder
Onder de vleugels van de Stichting Veldleeuwerik nemen ruim vierhonderd akkerbouwers verspreid over heel Nederland maatregelen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Een ... • lees verder
Was de chocoladeletter dit jaar Fairtrade of Utz Certified? Of was het er deze keer een met het EKO-keurmerk of dat van de Rainforest Alliance? 2015 Foto: Selase Kove-Seyram Vrijwel ... • lees verder
De consument betaalt extra voor de Fairtrade chocolade van Tony’s Chocolonely. Maar daarvan komt maar een beperkt deel terecht bij de cacaoboeren in Ghana. 6 december 2014 In ... • lees verder
Duurzaam verbouwde cacao is goed voor het milieu en geeft boeren een eerlijke prijs. Althans, dat denken de meeste consumenten als ze een chocoladeletter met een duurzaamheidskeurmerk kopen. ... • lees verder
Er dreigt een tekort aan cacaobonen. Uit zelfbehoud investeert de cacaosector in verduurzaming van de teelt. Maar de vakbond vreest dat dit leidt tot meer kindslavernij. Uit een buis aan ... • lees verder
Max Havelaar heeft de beste bedoelingen. Dat maakt het oppoetsen en verdraaien van de werkelijkheid des te pijnlijker. 12 december 2012 Waar ooit vrijwilligheid en barmhartigheid ... • lees verder
Namens de journalisten van het Forum for African Investigative Reporters en de auteurs van het oorspronkelijke artikel in het Nederlands Dagblad Volgens de directeur ... • lees verder
De mooie beloftes van Fairtrade aan Afrikaanse cacaoboeren en westerse consumenten blijken hol. Kopers van de chocolade houden vooral de kantoren, salarissen en werkreizen van de organisatie ... • lees verder
Heineken wil graag duurzame gerst in zijn bier. De multinational begon daarom een project voor duurzame akkerbouw. Uit betrokkenheid of uit eigenbelang?Op het akkerbouwbedrijf van ... • lees verder
Schotse Hooglanders en Konikpaarden doen het vanwege hun decoratieve aanblik en de begrazing goed in Nederlandse natuurgebieden. En, bij een kleine groep mensen, in de Nederlandse ... • lees verder
Kunnen we binnenkort weer volop genieten van heide, houtwallen, kronkelige paadjes, poelen, slikken en botanische planten? Als het aan de overheid ligt maakt steeds meer 'boerennatuur' ... • lees verder
Alsof je een andere wereld binnenstapt 's zaterdags op de biologische boerenmarkt in Amsterdam. Er hangt een mediterane sfeer van overvloed. Bij de ingang ruikt het ouderwets naar fruit. ... • lees verder
Voor de kleine boeren van Tanzania is de koffieteelt amper rendabel. Een enkeling, zoals boer Lamek, heeft geluk gehad: hij krijgt geld van een Westers ontwikkelingsprogramma. Hebben de ... • lees verder